logo2
  • Home
  • Energiebeheer
  • Onderhoud warmtepomp

Onderhoud warmtepomp

Warmtepompen zijn onderhoudsarm, maar niet onderhoudsvrij. Omdat bij veel bewoners onbekend is welk onderhoud er moet plaats vinden aan de warmtepomp, en met welke frequentie, heeft de werkgroep Energiebeheer deze zaken uitgebreid onderzocht. We zijn in juni 2010 begonnen met dit onderzoek. Nu, november 2010, kunnen we de resultaten van het onderzoek bekend maken, en een interessante aanbieding doen voor het onderhoud aan úw warmtepomp.

Hieronder vindt u een aantal documenten die zijn voortgekomen uit ons onderzoek.

word  typen warmtepompen 
word Preventief onderhoud warmtepomp
word Onderhoud warmtepomp
excel Onderhoud warmtepomp
excel SH typen warmtepompen

Onderhoudswerkzaamheden
Basis voor ons onderzoek was een lijst van acht warmtepomp leveranciers die de gemeente ons heeft gegeven, waaronder vijf Nederlandse en drie Duitse leveranciers. Dit zouden alle leveranciers van warmtepompen in Schoenmakershoek moeten zijn. Kijk hier voor het overzicht. Achteraf blijkt dat deze lijst niet helemaal compleet is geweest. Toen het onderzoek gereed was, kwamen we erachter dat we Vaillant misten in de lijst. Deze hebben we dus niet apart meer meegenomen in het onderzoek. Alle acht leveranciers hebben we aangeschreven, en vier vragen gesteld:

1. Welke controles en/of werkzaamheden moet/kan de bewoner zelf uitvoeren?
2. Is periodiek onderhoud verplicht om voor garantie in aanmerking te komen? Zo ja, wat is het minimum niveau van onderhoud?
3. Welke werkzaamheden en welke controles moeten in welke frequentie worden uitgevoerd bij een periodiek onderhoud?
4. Informatie omtrent de werking van de pomp wordt opgeslagen in de pomp. Welke informatie is beschikbaar en hoe kan deze het beste eruit gehaald worden?

Drie van de acht leveranciers hebben ons (uitgebreid) antwoord gegeven; dit zijn wel de drie leveranciers met de meeste warmtepompen. Zie hier de antwoorden.
Op basis van het overzicht van Itho, in combinatie met de antwoorden van Techneco en Stiebel-Eltron, hebben we alle onderhoudswerkzaamheden in een lijst samengevat. Deze lijst hebben we nogmaals naar de drie leveranciers gezonden, met de vraag deze te controleren en/of aan te vullen. Uiteindelijk is dit de lijst van onderhoudswerkzaamheden die periodiek moeten gebeuren.

Onderhoudsbedrijven
Tevens hebben we de leveranciers gevraagd om een lijst van gecertificeerde dealers/installateurs welke in Etten-Leur onderhoud plegen aan hun merk warmtepomp. Per merk kregen we een lijst van zo’n zes onderhoudsbedrijven. Deze bedrijven hebben we aangeschreven en gevraagd of ze op basis van de lijst van onderhoudswerkzaamheden een offerte wilden doen voor het periodiek uitvoeren van de onderhoudswerkzaamheden. Alleen de beste offertes zouden we op onze website plaatsen, en dat doen we bij dezen. Uitdrukkelijk willen we erbij vermelden dat wij als werkgroep noch als wijkvereniging enig belang hebben bij deze bedrijven. Zoals hieronder beschreven kunt u zelf een onderhoudscontract afsluiten met deze bedrijven. De wijkvereniging staat hier helemaal buiten. We hebben navraag gedaan omtrent de ervaring, service en reputatie van deze bedrijven en daarbij alleen positieve informatie ontvangen. We denken dat beide bedrijven een interessante aanbieding hebben voor bewoners van Schoenmakershoek:

A. Gebr. Van Dijk uit Made doet onderhoud aan warmtepompen van de merken Techneco en Stiebel-Eltron. Bij een preventieve onderhoudsfrequentie van 12 maanden bedragen de kosten voor een onderhoudscontract € 115,=; bij een frequentie van 24 maanden bedragen de kosten € 150,=. Voorrijdkosten zijn ook bij tussentijdse storingen inbegrepen in het contract; uurloon bij tussentijdse storingen is niet inbegrepen (€ 49,39 per uur).

B. 4-Elements uit Sliedrecht (ex-installateurs van Stiebel) zijn begonnen met onderhoud aan Stiebel-Eltron pompen, maar kunnen inmiddels alle merken warmtepompen onderhouden (ook Vaillant). Zij bieden alleen tweejaarlijks preventief onderhoud aan, omdat vaker niet nodig is. De kosten per onderhoudsbeurt bedragen € 125,=. Bij tussentijdse storingen bedragen de voorrijdkosten € 59,50 en het uurloon € 77,35.

Bij beide bedrijven worden niet-urgente tussentijdse storingen binnen 24 uur verholpen; urgente storingen uiteraard zo spoedig mogelijk. Het mag bekend zijn dat warmtepompen niet storingsgevoelig zijn (minder dan CV-installaties), en tussentijdse storingen normaliter niet regelmatig voorkomen. Wat betreft de onderhoudsfrequentie: Techneco bevestigt dat behoudens het eerste jaar een onderhoudsfrequentie van 24 maanden zeker voldoende is. Maar uiteindelijk bepaal je als bewoner zelf welke frequentie je prefereert.

Voorwaarden en contract
Beide onderhoudsbedrijven stellen als voorwaarden dat de warmtepomp is geïnstalleerd volgens de richtlijnen en installatiehandleiding van de leverancier, en dat de warmtepomp in goede staat verkeert (geen achterstallig onderhoud). In geval hier niet aan wordt voldaan, kunnen hier extra kosten uit voortvloeien.
Indien u als bewoner van Schoenmakershoek een onderhoudscontract wilt afsluiten met een van beide onderhoudsbedrijven, dan kunt u telefonisch of per e-mail contact met hen opnemen. Vermeld dat u inwoner bent van Schoenmakershoek, want in dat geval zullen bovenstaande contractvoorwaarden gelden. De contactgegevens vindt u op de betreffende websites: www.gebrvandijkmade.nl respectievelijk www.4-e.nl.
Mogelijk zal Gebr. Van Dijk u een gecombineerde offerte doen voor onderhoud aan warmtepomp en wtw-installatie. U kunt zelf bepalen of u dat wilt. Als werkgroep hebben we ons nog niet bezig gehouden met onderhoud aan de wtw-installatie, maar dat zullen we in de nabije toekomst wel gaan doen. Mogelijk zal 4-Elements u aanbieden om een systeemanalyse te doen, d.w.z. dat ze de werking van het systeem controleren (m.n. de rendementen). Ook in dit geval is het aan u om te beslissen of u dat wilt.

Tot slot
Wij zijn ervan overtuigd dat we ons onderzoek zorgvuldig hebben uitgevoerd. Mocht bepaalde informatie toch niet juist zijn, dan nemen we hiervoor geen aansprakelijkheid.
Indien u nog vragen heeft over het onderzoek of de uitkomsten, dan kunt u ons bereiken via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Indien u goede of juist slechte ervaringen heeft met een van beide aanbevolen onderhoudsbedrijven, dan horen we dat graag. Ook horen we graag als er problemen zijn bij het tot stand komen van contracten.

Betrokken bij de buurt

Het weer in Etten-Leur

Weersverwachting
Etten-Leur

© Wijkvereniging de Schoenmakershoek |