logo2
  • Home
  • Energiebeheer
  • Overspanning

Overspanning

 

Mijn Warmtepomp naar de Bliksem!

Wetenswaardigheden van onweer

In Nederland vinden jaarlijks zo'n 250.000 bliksemontladingen plaats, dit betekent een 3 inslagen per km2. De meeste hiervan vinden in de zomer plaats, maar ook in de winter komen onweersbuien voor. Jaarlijks onweert het op 107 dagen wel ergens in ons land. In de gemiddelde bliksemontlading zit evenveel energie als in 100kWh aan elektriciteit. De stroomsterkte en spanning van de bliksem bedraagt 100 tot 60.000 Ampère, bij een duur die varieert van één seconde tot één tienduizendste seconde. In een bliksemflits kan de spanning oplopen tot 1 miljoen Volt. De temperatuur kan stijgen tot 30.000 graden Celcius (de temperatuur van de zon is ongeveer 7.000 graden Celcius. Een verticale bliksemstraal is gemiddeld 5 tot 6,5 km lang. De bliksemstraal heeft een snelheid van ongeveer 60.000 km per seconde.

Er zijn twee soorten blikseminslagen te onderscheiden: de wolk-aarde ontlading en de wolk-wolk ontlading. Vooral de wolk-aarde ontlading zorgt voor schades.

Hoe ontstaat onweer

Onweer ontstaat vaak bij warm en vochtig weer, als de lucht snel opstijgt. Hoe hoger de lucht opstijgt, des te sneller deze afkoelt. Door dit temperatuurverschil ontstaan eerst druppeltjes en later kleine ijsdeeltjes. De warme lucht die vanaf het aardoppervlak stijgt zorgt ervoor dat waterdruppels botsen met ijsdeeltjes waardoor er een elektrische lading ontstaat. Wordt de spanning te groot vindt er een ontlading plaats: bliksem. De hoge temperatuur van de bliksemstraal leidt tot drukgolven die de donder veroorzaken. Omdat de snelheid van licht hoger is dan die van geluid, zie je eerst de bliksemflits en hoor je daarna pas de donder. In de verhouding van 1:300. (hoor je het geluid van de donder 10 seconden na de flits, inslag binnen de 3 km).

Er zijn vier soorten bliksem

1) Gevorkte bliksem (meest bekende) de normaal ontstane bliksem.

2) Bandbliksem; door de wind worden meerstere bliksems naar elkaar geduwd.

3) Parelsnoerbliksem; wanneer een bliksem is opgedeeld in een aantal stukjes, zeer zeldzame bliksem, kom voor bij hevige regen.

4) Bolbliksem; een vurige, lichtende bol, die een baan door de lucht maakt.

Bliksem

Betrokken bij de buurt

Het weer in Etten-Leur

Weersverwachting
Etten-Leur

© Wijkvereniging de Schoenmakershoek |