logo2

Maatregelen

 

Maatregelen

U kunt uw woning extern en intern beveiligen. 

Externe beveiliging (noodzaak?)

Een externe beveiliging is een bliksemafleiding installatie, vooral bedoeld tegen directe blikseminslag. Een netwerk van (koperen) geleiders vangt de directe blikseminslag op en leidt de bliksemstroom af naar de aarde. Deze z.g.n. Kooi van Faraday vermijdt dat bliksemstroom via de constructie van het gebouw naar de aarde vloeit, wat vaak brand kan veroorzaken. Naast een externe beveiliging is altijd een interne beveiliging noodzakelijk omdat een deel van de afgeleide bliksemstroom (50%)via geleidende delen de elektrische installatie binnendringt. Over het algemeen worden woningen in een dichtbebouwde omgeving zoals de Schoenmakershoek is niet voorzien van een Externe bliksembeveiliging. Het is aan te raden wanneer er een verhoogd risico aanwezig is, bijvoorbeeld doordat de woning is voorzien van een rieten kap, de verzekering, gemeente of brandweer zal in zo'n geval hierin adviseren.

Interne beveiliging: beveiligingsniveaus

Een interne beveiliging kan worden uitgevoerd op verschillende beveiligingsniveaus:

1) op woningniveau, wanneer alle leidingen op een centrale plaats de woning binnenkomen,

2)op apparaatniveau, door alle kwetsbare apparaten van een eigen beveiliging te voorzien.

U kunt ook in geval van dreigend onweer alle elektronische apparatuur loskoppelen van de elektriciteit of van de kabel. Of u kunt een hoge schadeverzekering afsluiten die u alle schade gegarandeerd uitkeert. 

Voordelen en nadelen van beveiligingsniveaus

Het ontkoppelen van al uw elektrische apparatuur vraagt een grote discipline, u herhaalt dit bij iedere onweersdreiging, bovendien boet u in op comfort, uw warmtepomp, keukenapparatuur, witgoed en balansventilatie zou u eveneens moeten ontkoppelen, voor uw warmtepompinstallatie is het niet aan te raden en waarschijnlijk erg moeilijk. Een ruime verzekeringspolis is erg kostenintensief bovendien kan het zijn dat de verzekeraar toch nog aanvullende maatregelen van u vraagt. Beveiliging op apparaatniveau is alleen mogelijk bij één fase apparatuur, u loopt het risico dat u onvoldoende beveiliging tegen overspanning heeft, goede beveiliging op apparaatniveau is kostenintensief. De afleiding naar uw aarde (potentieel vereffening in meterkast)  moet een lange weg afleggen wat een risico is voor uw leidingen in uw woning. Een beveiliging op woningniveau zorgt voor overspanningafleiding bij binnenkomst van de woning, u belast de leidingen van uw woning niet met een overbelasting. Met een oplossing op woningniveau bent met enkele maatregelen goed beveiligd, voor een relatief laag bedrag. 

Ons advies

Beveiliging op woningniveau uw keukenapparatuur, uw witgoed, uw balansventilatie en uw Warmtepomp kunnen aangekoppeld blijven aan uw woningnetwerk, u vangt de problemen af in de meterkast, bij binnenkomst van de leidingen. Uw huis bezit de voorzieningen om uw beveiliging op aan te sluiten, potentiaal vereffening voorziening.

 

Betrokken bij de buurt

Het weer in Etten-Leur

Weersverwachting
Etten-Leur

© Wijkvereniging de Schoenmakershoek |