logo2

Wat is overspanning

 

Wat is overspanning - Wat zijn oorzaken - Wat is de bron

 

A. Hoge energiepiek

Overspanning is een korte stroompiek die hoger is dan de bandbreedte van uw elektronica toestaat. Zij zorgt voor onmiddellijke grote schade of schade  op termijn, zonder dat u dit als overspanningschade herkend.

 

B. Oorzaken inductie-energieveld/overspanning-opschakeling/ geleiding Inductie overspanning.

Wanneer de bliksem in een gebouw of in de naaste omgeving daarvan inslaat dan ontstaat er rond de plaats waar de inslag de bodem treft een gebied met hoge spanningen. De spanning wordt op deze inslagplek trechtervormig afgebouwd vandaar dat men dit ook wel een spanningstrechter noemt. De spanningstrechter kan zich enige honderden meters uitstrekken vanaf de plaats van de inslag. Alle metalen delen die zich in deze trechter bevinden worden in spanning verhoogd. Lopen hierin metalen kabels dan zullen deze een hogere spanning gaan voeren dan waarvoor ze bedoeld waren. Wanneer deze metalen delen uw pand binnengaan kan dit leiden tot grote spanningsverschillen. zogenaamde overspanning. Hiernaast kan via de elektriciteitscentrale incidenteel ook een hogere spanning worden geleverd. het gevolg voor uw apparatuur is gelijk aan de overspanning als gevolg van blikseminslag.

Opschakel overspanning. Een stroompiek kan worden veroorzaakt door een plotselinge hogere stroom door opschakeling van transformatoren, mogelijk via de elektriciteitscentrale. Meer voorkomend zijn overspanningen als gevolg van indirecte blikseminslagen, door inductie, door het inslaggebied lopen metalen leidingen die 

Geleidings overspanning. De bliksem kan ook rechtstreeks inslaan op metalen kabels en -leidingen, deze leidingen geleiden dan de hogere spanning in het pand en leidt tot overspanning.

 

C. 'Koper'leidingen

Het overspanningrisico heeft betrekking op metalen leidingen: elektriciteit en coax. In de wijk schoenmakershoek is het overspanningrisico via telecomleidingen erg klein, omdat er in deze wijk een glasvezel netwerk is aangelegd.

Betrokken bij de buurt

Het weer in Etten-Leur

Weersverwachting
Etten-Leur

© Wijkvereniging de Schoenmakershoek |