logo2
  • Home
  • Energiebeheer
  • Zonnepanelen

Zonnepanelen

zonnepanelenDe vraag naar energie (in de vorm van elektriciteit) is wereldwijd enorm toegenomen en zal in de toekomst ook alleen maar toenemen. Het zoeken naar alternatieve manieren voor het opwekken van elektriciteit is in volle gang. De zon is een naar verwachting onuitputtelijke energiebron voor het opwekken van elektriciteit en warmte. Dit kan op vele manieren en zo ook met zonnepanelen. De vraag naar energie (in de vorm van elektriciteit) is wereldwijd enorm toegenomen en zal in de toekomst ook alleen maar toenemen.

Het zoeken naar alternatieve manieren voor het opwekken van elektriciteit is in volle gang. De zon is een naar verwachting onuitputtelijke energiebron voor het opwekken van elektriciteit en warmte. Dit kan op vele manieren en zo ook met zonnepanelen.

In onze ‘all-electric’ wijk “Schoenmakershoek” is de vraag naar stroom uiteraard hoger dan in een traditionele woonwijk (met gebruik van aardgas). Een alternatieve manier voor het onttrekken van stroom aan het elektriciteitsnetwerk zou bijvoorbeeld het inzetten van zonnepanelen kunnen zijn. Het toepassen van zonnepanelen is sinds eind 2012, begin 2013 zeer vaak een onderwerp van gesprek en in het nieuws. Het toepassen van de zonnepanelen zou betaalbaar en rendabel kunnen zijn, zo ook voor de bewoners van de wijk “Schoenmakershoek”.

Zonnepanelen

Veel wordt er gezegd en geschreven over zonnepanelen. Kort gezegd levert u met het toepassen van zonnepanelen stroom terug aan het elektriciteitsnet. Uw verbruik zal, bij ongewijzigde afname van elektriciteit, per jaar niet afnemen, maar doordat u teruglevert, bespaart u per jaar aan elektriciteitskosten. De besparing is afhankelijk van het aantal kWh dat u teruglevert aan het net (vrij terug te leveren is maximaal 5000 kWh per jaar) en het bedrag wat u per kWh krijgt voor een terug geleverde kWh. Dit kan per energieleverancier verschillen. De prijs en kwaliteit van de installatie en de ontwikkeling van de energieprijzen bepalen de terugverdientijd. Op dit moment mag gerekend worden op een terugverdientijd binnen 10 jaar. Dit lijkt op zich heel eenvoudig, maar op de vraag wat is nu de beste keuze voor zonnepanelen, blijken de antwoorden zeer uiteen te lopen. Zonder kennis van de technisch inhoudelijke aspecten is het moeilijk om tot een goede keuze te komen.

De keuze om over te gaan tot het plaatsen van zonnepanelen is van heel veel aspecten afhankelijk. Uiteraard zijn het beschikbare oppervlakte op dak, de hellingshoek van het dak of de panelen en de ligging van de beschikbare oppervlakte ten opzichte van de zon essentiële factoren, die je zelf niet kan beïnvloeden. Wat wel zeer moeilijk is om de kennis & kunde van de installateur en kwaliteit van de benodigde onderdelen zoals de panelen, omvormers, kabels en connectoren te beoordelen op prijs/kwaliteit verhouding.
Vanwege het aantal installateurs en diversiteit van apparatuur van verschillende kwaliteit en rendement is het zonder een grondig vooronderzoek haast niet mogelijk om tot een goed vergelijk van de prijs-/kwaliteit verhouding te komen.
Let wel dat het plaatsen van zonnepanelen maatwerk is, omdat geen enkele woning of budget hetzelfde is.

Aandachtspunten voor zonnestroom

Waar moet u minimaal aan denken bij de aanschaf/ plaatsing van zonnepanelen, of beter gezegd een zonnestroom installatie:- Beschikbare budget.- Beschikbare oppervlakte en ligging van het dak ten opzichte van de zon.- Vorm van het dak (plat, hellend).- Dakbedekking .
- Verstoringen van uw dakoppervlak, doorvoeren, dakkapellen etc.
- Installatie melden bij www.energieleveren.nl voor berekening van teruglevering, aanpassing van meter door netbeheerder en veiligheid van het net. Op de site ziet u dat u een z.g.n. teruglever meter (dit is een meter met 4 telwerken) nodig heeft. Uw huidige meter wordt eventueel vervangen na afspraak met Enexis.
- Contact met netbeheerder Enexis BV in verband met de teruglevering van opgewekte energie aan het elektriciteitsnet en stappenplan “zelf energie produceren” Op de site van www.Enexis.nl of www.zelfenergieproduceren.nl vindt u meer informatie.
- Bent u huurder van een woning dan heeft u minimaal de instemming van de verhuurder voor de plaatsing van de zonnestroom installatie nodig.
- De terugverdientijd is afhankelijk van uw installatie en de ontwikkeling van de energieprijzen.
- Contact met uw verzekeraar in verband met de verzekering van uw installatie.
- Is uw woning voorbereid op zonne-energie, d.w.z. is rekening gehouden met een loze leiding van uw dak naar de meterkast.
- Er is op dit moment een mogelijkheid om als particulier uw BTW terug te vragen door een uitspraak van het Europese hof van justitie in de Zaak Fuchs. (bron: Verdegro Group)

Voor bewoners Schoenmakershoek
De werkgroep Energiebeheer heeft met de benodigde informatie omtrent zonnestroom installaties hiernaar onderzoek verricht. Het onderzoek is gestart in december 2012, wij hebben diverse regionale installateurs bezocht en ons diverse systemen laten uitleggen, zodat wij een goed beeld hebben gevormd van de prijs/kwaliteit verhoudingen. Wij hebben hierbij gebruik gemaakt van het “technisch programma van eisen” wat is gebruikt bij de Europese aanbesteding van de gemeenten in West Brabant. Wij hebben navraag gedaan omtrent de ervaring, service en reputatie van de betrokken bedrijven.

De werkgroep is na bovenstaand onderzoek van mening dat de regionale bedrijven die de meest interessante aanbieding hebben voor de bewoners van de Schoenmakershoek zijn (in willekeurige volgorde):

E.G.M. Energy-Guard &Manufacturing BV (Minervum 7232, 4817ZJ Breda, 076-5873217)
Verdegro Solar (Munnikenheiweg 59, 4879NE Etten-Leur, 076-5017990)

Beide bedrijven bieden een scherpe collectieve korting voor de bewoners van de wijk Schoenmakershoek, wij ontvingen enkel positieve informatie bij navraag omtrent de ervaring, service en reputatie van deze bedrijven.

U kunt zelf contact opnemen met deze bedrijven en kenbaar maken dat u gebruik wilt maken van de collectieve korting. U maakt een afspraak met de bedrijven voor de uitwerking en realisatie.

De werkgroep energiebeheer noch de wijkvereniging Schoenmakershoek hebben enig belang bij of dienen als tussenpersoon naar deze bedrijven .

Het is natuurlijk denkbaar dat u als bewoner van de wijk Schoenmakershoek wilt profiteren van de Europese aanbesteding van de gemeenten. Misschien wilt u geen pakket van de Aanbesteding of wilt u toch een keuze hebben uit verschillende leveranciers/installateurs?
Via Europese aanbesteding voor de levering en installatie van zonnepanelen is het bedrijf Sun&Wind energy solutions BV door 20 Gemeenten gekozen en hebben de gemeenten het project “Benut je Zon” gestart om 1.000 huishoudens tot eind 2013 voor de aanschaf van een zonnestroom systeem te interesseren.

Tot slot
Wij zijn ervan overtuigd dat we ons onderzoek zorgvuldig, op basis van de aan ons ter beschikkinggestelde en door ons vrij verworven informatie, hebben uitgevoerd. Wij zijn niet aansprakelijk voor de juistheid of volledigheid van de informatie .

Indien u nog vragen heeft over zonnepanelen, dan kunt u ons bereiken via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Indien u goede of juist slechte ervaringen heeft met een van beide aanbevolen bedrijven, dan horen we dat graag. Ook horen we graag als er problemen zijn bij het tot stand komen van contracten.


Bronnen en Adressen
Gemeente Etten-Leur : www.etten-leur.nl
Verdegro Solar: www.verdegrosolar.nl (076-5017990)
E.G.M. Energy-Guard &Manufacturing BV www.Energy-guard.nl (076-5873217)
Enexis: www.enexis.nl /
Registratiesite energieleveren.nl www.energieleveren.nl
Ministerie van Economische zaken www.agentschap.nl
Belastingdienst www.belastingdienst.nl
Openbare presentaties m.b.t. zonne-energie in de regio West Brabant


Werkgroep Energiebeheer Schoenmakershoek.

Betrokken bij de buurt

Het weer in Etten-Leur

Weersverwachting
Etten-Leur

© Wijkvereniging de Schoenmakershoek |