logo2

| Nieuws

Buurtwhatsapp

whatsapp icoon

 

Buurt WhatsAPPSchoenmakershoek

Wat is een Buurt WhatsApp

Een Buurt WhatsApp is een WhatsApp groep, waarin buurtbewoners elkaar kunnen waarschuwen voor verdachte situaties of personen in een bepaalde wijk, buurt, dorp of stad. Wanneer u iets ziet dat u niet vertrouwt, meldt u dit in de groep. De rest van de bewoners is op de hoogte en kan de verdachte situatie in de gaten houden. Schakel ook de politie in door te bellen met 112 (bij spoed) of 0900 88 44. In verschillende dorpen en steden in Nederland is de Buurt WhatsApp een succes. In een deel van de wijken is het aantal woninginbraken gedaald. 

 

 

Hoe werkt de Buurt WhatsApp in Schoenmakershoek

In meerdere straten in de wijk Schoenmakershoek zijn al Straat WhatsApp groepen actief. Dit is een goede zaak, door deze Straat WhatsApp groepen te bundelen ontstaat een Buurt WhatsApp, waardoor de veiligheid in de hele wijk kan worden verbeterd. Deze Buurt WhatsApp gaat er als volgt uitzien. Wijk Schoenmakershoek wordt verdeeld in verschillende blokken. Elk blok krijgt een eigen WhatsApp groep, of behoudt haar eigen Staat WhatsApp groep. Iedere groep heeft een contactpersoon, die zijn of haar straat vertegenwoordigt in de overkoepelende Buurt WhatsApp. Spreken inwoners over een verdachte situatie in de WhatsApp groep, dan maakt de contactpersoon hiervan een melding in de Buurt WhatsApp. Naast de contactpersonen van de blokken zitten de wijkmanager en de wijkagent in de Buurt WhatsApp. Zo is iedereen snel op de hoogte van verdachte situaties in de buurt, zonder last te hebben van berichten uit andere blokken.

 Buurt preventie

Wil jij bijdragen aan de veiligheid en buurtpreventie in Schoenmakershoek? Meld je aan, of sluit je Straat WhatsApp groep aan de Buurt WhatsAppbij.

Wil je contact-persoon worden van jouw blok, belangrijke schakel zijn tussen jouw blok en de BuurtWhatsApp? Meld je dan aan als contact-persoon.

 

Aanmelden

Je kunt je aanmelden als deelnemer aan de Buurt WhatsApp of met je Straat WhatsApp  deelnemen in de Buurt WhatsApp. Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met hierin je Naam, adres en telefoonnummer (en of je eventueel contact-persoon van je blok wil zijn).

Telefoon whatsapp

Spelregels Buurt WhatsApp-Schoenmakershoek

 

1. Deelnemers hebben minimaal de leeftijd van 18 jaar

2. Deelnemers zijn woonachtig in of rond de Schoenmakershoek

3. WhatsApp is een burgerinitiatief. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 of 09008844 gedaan wordt

4. Gebruik WhatsApp volgens SAAR:

 

S = Signaleer

 

A= Alarmeer 112

 

A = App om je waarneming bekend te maken aan anderen (Alleen actuele meldingen*)

 

R = Reageer als dat kan.

 

(*inbraken en poging inbraken waarbij geen dader(s) in beeld zijn, horen niet thuis in de Whatsapp groep.)

 

5. Reageer  alleen als je dit veilig kan doen zonder risico’s, bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon. De bedoelingen is dat we van de verdachte persoon zijn plannen verstoren. 

6. Laat door middel van een WhatsApp bericht aan elkaar weten dat 112/0900 88 44 al gebeld is! Voorkom een regen van meldingen.

7. Let op het taalgebruik. Niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke.

8. Speel geen eigen rechter en overtreedt geen regels/wetten.

9. Het versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan t.b.v. het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.

10. Gebruik deze Whatsapp alleen waar het voor bedoeld is (verdachte situaties + veiligheid in de buurt) en niet voor onderling contact/privéberichten

 

Bronnen

 

Gemeente Etten-Leur

 

http://www.gelderlander.nl/algemeen/multimedia/las-buurtpreventie-in-een-app-1.4444908

 

http://www.eersel.nl/inwoners/veiligheid_42309/item/whats-app-inzetten-voor-buurtpreventie_33539.html

 

http://lokaalalarmsysteem.nl/

 

http://www.dichtbij.nl/lekstroom/regionaal-nieuws/artikel/3709596/houten-stimuleert-gebruik-nieuwe-buurtpreventieapp.aspx?ref=artikelwidget

 

http://socialmediadna.nl/whatsapp-buurtwacht/

 

http://buurtpreventiehoekvanholland.nl/

 

http://www.veiligheidsregiomwb.nl/

 

GemeentePolitie

Betrokken bij de buurt

Het weer in Etten-Leur

Weersverwachting
Etten-Leur

© Wijkvereniging de Schoenmakershoek |